Netiquette

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over Netiquette, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

Netiquette is een vervoeging van de woorden ‘netwerk’ en ‘etiquette’. Netiquette zijn alle regels en richtlijnen waar men zich op het internet aan dient te houden. Deze kunnen onderverdeeld worden in twee categorieën: technologie en cultuur.

Etiquette

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van etiquette; het omvat sociale gedragsregels. Iemand een hand schudden als je kennismaakt, iemand bedanken voor hulp, met mes en vork eten en nog veel meer ongeschreven sociale gedragsregels.

Netwerk

Wat de sociale gedragsregels op het internet zijn, heet het netiquette. Het cruciale verschil met etiquette is het woord ‘netwerk’. Een voorbeeld van een aantal netiquette regels luiden als volgt:

  • Gebruik zo min mogelijk afkortingen. In het bijzonder afkortingen die veel gebruikt worden tijdens het appen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ajb (alsjeblieft), idd (inderdaad), jwz (je weet zelf) en nog veel meer.
  • Gebruik hoofdletters juist. VERMIJD TEKSTEN MET ALLEEN MAAR HOOFDLETTERS en gebruik hoofdletters correct.
  • Gebruik emoji’s met mate. Een smiley aan de tekst toevoegen is niet verkeerd. Het is echter niet gepast om een hele reeds aan smileys toe te voegen.
  • Wees niet agressief. Op het internet kan het erg makkelijk zijn om gemeen tegen iemand te zijn. Het is netjes om rustig te blijven en niet agressief te worden.