Robots.txt

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over Robots.txt, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

Een robots.txt-bestand is een tekstbestand dat op de root van je website wordt geplaatst en instructies geeft aan webcrawlers en zoekmachines over welke pagina’s wel of niet mogen worden gecrawld of geïndexeerd. Het wordt gebruikt om de toegang van zoekmachines tot bepaalde delen van je website te beheren. Voorbeeld: https://www.seovrienden.nl/robots.txt

Wat staat er in een robots.txt-bestand?

Een robots.txt-bestand bevat instructies in een specifieke syntaxis die bots en crawlers begrijpen. Het bestaat uit een reeks regels die aangeven welke pagina’s moeten worden geblokkeerd of toegestaan. Je kunt aangeven welke specifieke zoekmachines je wilt targeten of uitsluiten en je kunt mappen, bestanden of hele secties van je website blokkeren.

Waarom is een robots.txt-bestand belangrijk?

Een robots.txt-bestand is belangrijk omdat het je controle geeft over welke delen van je website worden gecrawld en geïndexeerd door zoekmachines. Dit is vooral handig wanneer je bepaalde pagina’s of mappen wilt uitsluiten, zoals privégegevens, testomgevingen of duplicaatinhoud. Het kan ook helpen om de crawlcapaciteit van zoekmachines efficiënter te gebruiken door ze te sturen naar de belangrijkste en meest relevante delen van je website.

Het is belangrijk om te weten dat een robots.txt-bestand niet absoluut bindend is en dat sommige kwaadwillende bots zich er niet aan zullen houden. Gevoelige informatie moet daarom niet uitsluitend afhankelijk zijn van de regels in het robots.txt-bestand.

Samenvattend stelt een robots.txt-bestand je in staat om de toegang van zoekmachines tot je website te beheren en hen te sturen naar de gewenste pagina’s. Het is een essentieel hulpmiddel voor zoekmachineoptimalisatie om de zichtbaarheid en relevantie van je website te vergroten.