Serviceprovider

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over Serviceprovider, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

Een serviceprovider is een aanbieder (of provider) van één of meerdere diensten. Deze diensten kunnen erg variëren, de meeste diensten hebben te maken met technologie. Hier kunnen we vier verschillende serviceproviders van elkaar onderscheiden; internetserviceprovider (ISP), netwerkserviceprovider (NSP), application service provider (ASP) en hosting-serviceprovider.

Internetserviceprovider (ISP)

Een ISP biedt een apparaat (pc, laptop, smartphone, etc.) toegang tot het internet. Tevens vormt het de basis voor diverse andere serviceproviders zoals de netwerkserviceprovider. De meeste ISP’s kosten een maandelijks bedrag en geven de gebruiker toegang om gegevens naar systemen en netwerken te verzenden en ontvangen.

Netwerkserviceprovider (NSP)

Een NSP verbindt bepaalde netwerken met elkaar. Denk hierbij aan ISP’s of bedrijfsnetwerken die samen moeten kunnen werken in afzonderlijke netwerkomgevingen.

Application serviceprovider (ASP)

Een belangrijk kenmerk van application service providers is dat klanten via internet toegang hebben tot software, maar deze niet op hun eigen computer hoeven aan te schaffen of te hosten. Applicatiebeheer wordt ook verzorgd door de application service provider. Dit omvat onderhoud, installatie, beveiliging en back-up.

Hosting-serviceprovider

De internetdienst van een serviceprovider kan ook ‘hosten’ zijn. Hosten is het bezitten van een fysieke ruimte op een server. Mensen krijgen dus toegang op een server. Het voordeel hiervan is dat een server heel snel kan zijn en dat is bevorderlijk.