XML sitemap

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over XML sitemap, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

De webcrawler of zoekmachine spider van Google kruipt het hele internet over op zoek naar nieuwe data om op te nemen in de indexering van Google. Toch vindt een spider niet altijd alle links. Om te garanderen dat de zoekmachine spider elke pagina van jou indexeert, kan je een XML sitemap gebruiken. Dit is een overzicht van alle links/URL’s die op je website staan.

Hoe open je een XML sitemap?

Je zou voor meerdere redenen een XML sitemap willen en kunnen openen. Eén van de voornaamste redenen is om een overzicht te hebben van al jouw pagina’s en links.

Om een XML sitemap te openen hoef je simpelweg ‘/sitemap.xml’ achter het domeinnaam te plakken. De link ziet er dan als volgt uit: www.domeinnaam.nl/sitemap.xml.

Hoe ziet een XML sitemap eruit?

Een XML sitemap is dus eigenlijk een overzicht van al jouw pagina’s en URL’s. Onderstaand vind je een foto van de sitemap van SEO vrienden. Zoals je kunt zien vind je twee soorten kolommen; ‘Sitemap’ en ‘Last Modified’. De sitemap geeft weer om welke URL het gaat en de Last Modified kolom geeft weer wanneer een pagina voor het laatst bewerkt is. Beide is noodzakelijk voor Google om makkelijk te zien of er pagina’s moeten worden bijgewerkt en wat de URL is.

Voorbeeld van XML sitemap gemaakt door Yoast