Alt tag

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over Alt tag, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

Een alt tag is de omschrijving van een afbeelding of foto voor het geval dat de media niet getoond kan worden. Ook zoekmachines kunnen geen afbeeldingen lezen, dus een alt tag helpt de zoekmachine te begrijpen wat de afbeelding laat zien.

Wat is een alt tag?

De meeste websites bevatten diverse soorten media waarbij tekst en afbeeldingen de twee meest voorkomende vormen van content zijn. Als een afbeelding niet vertoond kan worden, beschrijft de alt tag in de HTML met tekst wat er op de afbeelding te zien valt. De beschrijving van de afbeelding wordt pas zichtbaar als de gebruiker met de muis op de afbeelding zweeft. Een andere manier om de alt tag te lezen is door gebruik te maken van een screenreader, dan wordt de alternatieve tekst zichtbaar of hoorbaar gemaakt.

Richtlijnen

Wanneer je een foto of afbeelding uploadt op je website, mag je zelf de alt tag invullen. Er zijn geen officiële richtlijnen voor, maar met het oog op zoekmachine optimalisatie zijn er een aantal richtlijnen vanuit Google. Bijvoorbeeld: een afbeelding van een zittende Noorse boskat.

  • Een slechte alt tag: <img src=”kat.jpg” alt=”afbeelding”/>

Bij deze alt tag wordt er niks beschreven, er staat nu alleen “afbeelding”. Dit vertelt de zoekmachine niet wat er staat.

  • Een betere alt tag: <img src=”kat.jpg” alt=”noorse boskat”/>

Bij deze alt tag wordt al een beetje beschreven wat er op de afbeelding staat.

  • De beste alt tag: <img src=”kat.jpg” alt=”zittende noorse boskat”>

Met deze tag wordt precies beschreven wat de afbeelding toont.