Application service provider

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over Application service provider, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

Een application service provider is een leverancier van online applicaties of diensten via het internet, zoals software. De klant hoeft zelf de informatietechnologie niet in zijn eigen onderneming of computers te vestigen.

Wat is een application service provider?

Een belangrijk kenmerk van een application service provider is dat de klant via het internet toegang heeft tot de software, maar het zelf niet hoeft aan te schaffen of te hosten op eigen computers. Met een application service provider wordt ook de applicatiebeheer verzorgd. Hieronder valt onder andere onderhoud en installatie of het maken van beveiliging en back-ups.

Toegang tot de software

Er wordt meestal toegang tot de service gegeven via een specifiek programma of een portaal via een standaardprotocol zoals HTTP of de wat veiligere variant HTTPS. Het is ook mogelijk dat de toegang geboden wordt via het Microsoft Remote Desktop Protocol of met Citrix.

Een voorbeeld van software die via een application service provider (ASP) loopt is e-mail, waarbij de inhoud van de mailbox bij de internetaanbieder opgeslagen blijft. Dit kan voor privémailboxen bij een particulier internetabonnement, maar ook voor bedrijven en organisaties waarbij de gehele mail, agenda en adreslijsten centraal bij een ASP is opgeslagen.