Cloaking

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over Cloaking, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

Cloaking is een SEO techniek waarbij de inhoud die een bezoeker op je website ziet, niet hetzelfde is als de inhoud die de spider indexeert. Deze techniek valt onder black hat SEO en kan resulteren in een ban van de zoekmachine.

Cloaking betekenis

Zoekresultaten worden gegenereerd op basis van bots, spiders en crawlers die webpagina’s bezoeken en indexeren. Er wordt vanuit gegaan dat zij dezelfde inhoud te zien krijgen. Door bijvoorbeeld verborgen tekst op je webpagina te plaatsen die alleen zoekmachines zien, maak je gebruik van cloaking. Het is ook mogelijk om een volledig andere pagina te tonen die geoptimaliseerd is voor een bepaald keyword.

Waarom is cloaking illegaal?

Cloaking is illegaal omdat het een vorm is van Black Hat SEO, en dat wordt door zoekmachines niet geaccepteerd. Als je de zoekmachine “manipuleert” hangt er een straf aan vast. Vroeger was het redelijk gemakkelijk om te manipuleren met verschillende soorten cloaking, maar nu kunnen zoekmachines veel makkelijker dit soort praktijken eruit pikken.

Het risico van cloaking

Al een hele tijd gaan zoekmachines als Google en Bing cloaking tegen omdat de relevantie en kwaliteit van hun zoekresultaten voorop worden gesteld.

Het kan voorkomen dat cloaking voor een korte of zelfs een lange periode goed gaat. Maar wanneer de zoekmachine het doorheeft, bestaat de mogelijkheid dat de webpagina uit de index wordt gewist. Spam acties kunnen zelfs leiden tot een penalty voor de gehele website.