DNS

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over DNS, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

DNS staat voor Domain Name System. Wanneer je een webadres in de zoekmachine invoert, gaat de zoekmachine als eerste achterhalen welk IP-adres bij dit domein hoort, in een Domain Name System. Vaak is de DNS afkomstig van je internetprovider, maar kan ook een publieke server zijn van Google. Zodra het IP-adres binnen de DNS te vinden is, koppelt hij het terug aan de browser en kan jij de gezochte website bezoeken.

Wat als het ip-adres niet in de dns server staat?

Wanneer de DNS server niet de gezochte domeinnaam in het systeem kan vinden, legt hij de zoekopdracht neer bij één van de 13 root servers. Elk van deze root servers beheert verschillende domeinnamen over de hele wereld.

Als de domeinnaam gevonden is in één van deze servers koppelt de DNS server het terug aan de browser. Om te voorkomen dat iedere keer wanneer je weer deze domeinnaam zoekt het IP-adres in andere root servers opgevraagd moet worden, wordt dit IP-adres in de DNS cache op je apparaat opgeslagen.

Dit proces duurt slechts enkele milliseconden!

Hoe wordt de dns server geüpdatet?

Wanneer een site verhuist naar een andere server en hierdoor een nieuw IP-adres krijgt, leidt dit tot een update in de DNS server van dit domein. Het bedrijf waar je je domein geregistreerd hebt, geeft deze wijziging door aan de betreffende root server en internet provider.

DNS zorgt er dus voor dat servers wereldwijd bereikbaar zijn met behulp van een eenvoudig te onthouden naam in plaats van een numeriek IP-adres.