Sticky

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over Sticky, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

Een gedeelte van een websitepagina kan sticky gemaakt worden. Door bijvoorbeeld een achtergrondafbeelding sticky te maken, blijft deze als het ware ‘plakken’. Je scrolt naar beneden en de achtergrondafbeelding blijft plakken, terwijl de rest van de pagina wel beweegt.

CSS

Om een gedeelde van een pagina sticky te maken moet je dit verwerken in CSS. CSS staat voor ‘Cascading Style Sheets’ en is een programmeertaal voor de opmaak van HTML bestanden. Sticky is een vorm van opmaak en kan door middel van de juiste codering toegepast worden op een pagina binnen een website. Om iets sticky te maken moet je de CSS openen en de volgende code plaatsen:

(Voorbeeld van een sticky elemen)

div.voorbeeld {
position: sticky;
top: 0;
}

Als je met de browser ‘Safari’ werkt, ben je verplicht om de regel ‘position: -webkit-sticky; /* Safari */’ toe te voegen. Dit zit er als volgt uit:

div.voorbeeld {
position: -webkit-sticky; /* Safari */
position: sticky;
top: 0;
}

In de meeste gevallen zal je iets vanaf de bovenkant willen laten plakken. Mocht je willen dat het van onder blijft plakken, moet je ‘top: 0;’ vervangen met ‘bottom: 0;’. Dit ziet er als volgt uit:

div.voorbeeld {
position: sticky;
bottom: 0;
}