Google bomb

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over Google bomb, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

Bij ‘Google bomb‘, in het Nederlands ook wel Googlebom, wordt de zoekmachine van Google gemanipuleerd. Daarbij komt een website bovenaan de zoekresultaten, terwijl deze niet relevant is aan dat zoekwoord. Google bombing is tegenwoordig overigens niet meer mogelijk. Een toelichting..

Inkomende links

Bij Google bomb wordt de zoekmachine dus als ware gemanipuleerd. Normaal gesproken staat een website bovenaan de zoekresultaten wanneer deze volledig geoptimaliseerd en relevant is. Voorbeeld: de website van een fietsenmaker is volledig geoptimaliseerd voor het thema ‘fietsen’. Teksten, afbeeldingen, blogs, productpagina’s, alles is geoptimaliseerd om vindbaar te worden op zoekwoorden welke relevant zijn aan het thema fiets.

Naast het optimaliseren van de website, zijn inkomende links (dit is een link) belangrijk. Inkomende links zijn links welke op een andere website staan, maar naar jouw website leiden. In de zin hiervoor is het woordje ‘links’ de anchortekst. Dit woordje in combinatie met de pagina waar de link heen gaat, is belangrijk. Zou de fietsenwinkel in ons voorbeeld allemaal linkjes krijgen met het woordje ‘fiets’, dan is dit dus relevant.

Wat is een Google bomb?

Echter is het een keer gelukt om hier misbruik van te maken. Een groepje internetgebruikers maakte eens talloze links met als anchortekst ‘miserable failure’, welke naar de website van George W. Bush leidden. Hierdoor gebeurde het dat wanneer men zocht naar ‘miserable failure’, de website van George W. Bush bovenaan stond. Uiteraard niet relevant, maar het werkte wel.

In Nederland kennen we het voorbeeld van het zoekwoord ‘raar kapsel‘, dat naar de website van minister-president Balkenende leidde.

In 2007 heeft Google zijn algoritme aangepast, om de invloed van Google bombing te minimaliseren.