JavaScript

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over JavaScript, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

De kans is groot dat je JavaScript bent tegengekomen bij het bezoeken van een website. Toch is het voor vele onduidelijk wat JavaScript precies inhoudt. JavaScript wordt toegepast op webpagina’s en het heeft meerdere functies en voordelen.

Wat is JavaScript?

JavaScript is een scripttaal. Dit betekent dat het onder meer de interface van een webpagina creëert. Wanneer de bezoeker van een website geen JavaScript heeft geïnstalleerd, kan hij of zij mogelijk de content beperkt of niet zien. JavaScript kan namelijk HTML en CSS programma’s aanpassen en updaten. Daarnaast kan JavaScript ook data manipuleren, valideren en berekeningen maken.

Door middel van JavaScript, leidt een actie van de bezoeker ertoe dat er een gebeurtenis op de webpagina plaatsvindt. Denk hierbij aan een muisbeweging, waarbij de bezoeker over een knop heen beweegt en de knop interactief is. Zo’n interactieve gebeurtenis kan een verandering in kleur zijn, een vergroting van het lettertype of een andere animatie.

HTML en CSS kunnen zonder JavaScript een webpagina goed ondersteunen. Zonder JavaScript zit er echter geen beweging in de website en wordt bijvoorbeeld een landingspagina al gauw saai.

Voordelen van JavaScript

  • Wordt ondersteund door alle browsers
  • Kan gebruikt worden om veelvoorkomende taken te automatiseren
  • Zorgt voor interactiviteit en levendigheid binnen de webpagina