Een SSL (certificaat) is de beveiliging tussen twee verbindingen. Het certificaat is een bestand dat zorgt voor een verbeterde beveiliging tussen de server van de website en de browser. Een SSL certificaat is te herkennen aan het slotje dat zich links van de domeinnaam bevindt. Een niet beveiligde website heeft geen slotje maar een melding: âNiet beveiligdâ.
Wat doet een SSL certificaat?
SSL staat voor Secure Sockets Layer en het is een beveiliging voor een website. Deze beveiliging voorkomt dat buitenstaanders toegang hebben tot de data van de website. Klantgegevens worden door een SSL certificaat veilig gehouden! De SSL beveiliging houdt in feite buitenstaanders buiten en voorkomt hiermee dat gegevens in de verkeerde handen komen. Het heet een SSL âcertificaatâ omdat bedrijven op deze manier bewijzen dat ze zijn wie ze zeggen dat ze zijn.
Hoe ziet een SSL certificaat eruit?
Een beveiligde verbinding kan je herkennen aan het slotje dat zich voor de URL bevindt. Ook herken je een beveiligde verbinding aan de letters HTTPS. Let op: de S bij HTTPS is cruciaal hierin. HTTP (zonder âSâ) is niet beveiligd. HTTPS (met âSâ) is wel beveiligd.
Hoe kom je aan een SSL certificaat?
De meest gangbare optie voor het aanvragen van een SSL certificaat, is via een webhostingprovider. Een website wordt gehost op een webhostingprovider, deze bieden vaak ook de optie om een SSL certificaat toe te voegen. Een andere optie is om het certificaat aan te vragen bij een SSL provider. Bij de SSL provider moet je echter het certificaat zelf installeren.
Welke soorten zijn er?
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen 4 verschillende SSL certificaten:
- Single Domain (beveiliging voor 1 domein)
- Wildcard (alle subdomeinen automatisch beveiligd)
- Extended Validation (voegt extra informatie toe aan adresbalk; denk aan bedrijfsnaam)
- Multi Domain (verschillende domeinen met Ă©Ă©n certificaat beveiligen)