URL

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over URL, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

URL is een afkorting en staat voor Uniform Resource Locator. Een URL is essentie het adres van webpagina. Webpagina’s kunnen bestaan uit bestanden, foto’s, video’s, tekst en nog meer. Veel wat je online ziet heeft zijn eigen URL en dus link.

SEO vriendentip

Een voorbeeld van een URL is: https://www.seovrienden.nl/blog/

Een URL is met name belangrijk voor de zoekmachine. De zoekmachine kan namelijk direct zien waar de pagina over gaat en of dit relevant is aan de daadwerkelijke content. Een URL kan dus een grote rol spelen in zoekmachine optimalisatie (SEO). Voor Bezoekers is deze URL minder belangrijk. Er is een kleine hoeveelheid die direct op je URL zal zoeken, maar lang niet iedereen. Denk bijvoorbeeld aan de website van SEO vrienden. Als een bezoeker naar het blog wil kan hij of zij direct www.seovrienden.nl/blog intypen, maar de bezoeker kan ook via de website van SEO vrienden navigeren naar de desbetreffende pagina.

Hoe ziet er een goede URL eruit?

Een goede URL begint bij het begin, hier staat of HTTP of HTTPS. In alle gevallen geef je voorkeur aan HTTPS. Een HTTPS-verbinding betekent dat de verbinding met de website veilig is. Vervolgens komt de domeinnaam. Je domeinnaam is in veel gevallen je bedrijfsnaam of een heel relevant woord voor de producten of diensten die je verkoopt. In ons geval is het domeinnaam seovrienden.nl. Zoals je ziet valt ook het gedeelte ‘.nl’ onder de domeinnaam. Je zou ook kunnen kiezen voor ‘.com’, ‘.org’ of ‘.net’. Tot slot eindigt je website op een categorie of pagina (indien geselecteerd). In het bovenstaande voorbeeld is dit ‘/blog’. Een goede URL is relevant aan het onderwerp dat je onder de aandacht brengt. Ook geef je weer wie je bent (domeinnaam) en op welke markt je actief bent (.nl of .com).

Als laatst geven wij de tip om nooit zomaar een URL aan te passen. Als je ziet dat een URL niet mooi of goed is, maak dan eerst een redirect aan. Als je namelijk ergens anders op je website verwijst naar de oude URL, zal deze verwijzing een foutmelding geven aangezien je de URL aangepast hebt. Ook een canonieke URL is erg interessant.