404 / Niet gevonden pagina

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over 404 / Niet gevonden pagina, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

Iedereen die zo nu en dan op het internet zit zal ooit een 404 error zijn tegengekomen. Deze 404 code geeft aan dat de bezoeker geen verbinding kan maken met de server, of de zoekopdracht niet kan vinden.

Betekenis 404 error

Wanneer je via HTTP of HTTPS communiceert, zal een server antwoord moeten geven op de aanvraag. Dit kan een verzoek zijn vanuit de webbrowser om een webpagina te openen. Het eerste getal ‘4’ staat voor de fout bij de bezoeker, dit kan een verkeerde URL zijn. De ’04’ geeft aan wat de specifieke fout is. Aan de code wordt een uitleg toegevoegd, ‘not found’ waarmee wordt aangegeven dat de opgevraagde pagina niet gevonden kan worden.

Hoe voorkom je 404 fouten?

De 404-fouten komen voor als pagina’s verplaatst of geheel verwijderd zijn van de server. Bij het verplaatsen van pagina’s kun je met een 301-redirect de oude pagina laten doorverwijzen naar de nieuwe locatie. In het kader van zoekmachine optimalisatie is dit de meest ‘SEO-vriendelijke’ oplossing, omdat de autoriteit dan over wordt gezet op de nieuwe pagina. Bij een pagina die niet meer bestaat, moet er een ‘410 Gone’ antwoord worden gegeven om te laten zien dat de pagina er niet meer is.

Van een nood een deugd maken

Een 404 error is niet hetzelfde als een DNS-fout, in het laatste geval bestaat de gevraagde locatie niet. Bij 404-fouten wordt de server echter wel gevonden, maar er kan geen informatie worden opgevraagd vanaf deze locatie. Het is mogelijk om een eigen 404-fout pagina te ontwerpen in plaats van de standaard melding, bijvoorbeeld met een verwijzing naar de hoofdpagina en vermelding van de website of bedrijfsnaam.