Gesponsorde koppeling

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over Gesponsorde koppeling, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

Een gesponsorde koppeling is een advertentie van een adverteerder (bijvoorbeeld een webshop die adverteert binnen zoekmachines als Google). Vaak is een gesponsorde klik (een betaalde weergave) herkenbaar gemaakt.

Wat is een gesponsorde koppeling?

Een gesponsorde koppeling is dus een link in een zoekmachine waar de adverteerder voor betaalt. Dit kan zijn wanneer de advertentie zichtbar is óf wanneer er op geklikt wordt. De meest gebruikte manier is dat adverteerders betalen op basis van CPC (Cost Per Click). Er wordt dan betaald wanneer een internetgebruiker op een advertentie klikt.

Wanneer je in zoekmachines op zoekt bent naar een product of dienst, dan zie je vaak eerst betaalde links en daaronder de ‘organische resultaten‘. Deze laatste resultaten zijn pagina’s waar een websitebeheerder niet voor betaalt. Hij krijgt een hoge positie binnen de zoekmachines door zijn website volledig te optimaliseren. Dit wordt ook wel SEO of Search Engine Optimization genoemd.

Een betaalde link staat daar dus boven (tegenwoordig ook onder), het zijn de eerste resultaten welke je als internetgebruiker ziet.

Waarom gebruik maken van een gesponsorde koppeling?

Wanneer je een nieuwe website bouwt of laat bouwen, dan betekent dit niet direct dat je bezoekers op je website krijgt. Dit krijg je door je website te optimaliseren óf door online te adverteren. Het voordeel van organische bezoekers (waar we het eerder over hadden), is dat je als websitebeheerder niet betaalt voor deze bezoekers. Het zijn gratis bezoekers. Nadeel is echter dat het vaak lang duurt voordat je organische bezoekers op je website krijgt. Het duurt vaak lang voordat je je website geoptimaliseerd hebt en het duurt even voordat zoekmachines jouw website goed indexeren.

Met behulp van gesponsorde koppelingen (advertenties), krijg je snel nieuwe bezoekers op je website. Dat is het grote voordeel. Je kunt er direct mee starten. Nadeel is dat de advertenties geld kosten. Het is dan ook belangrijk om goed te weten wat je doet, zodat je geen geld uitgeeft aan iets dat niets oplevert. SEO vrienden is officieel Google Partner en gespecialiseerd in Google Ads, een programma waarmee je onder andere kunt adverteren binnen de zoekresultaten van Google. Sorry, even een beetje reclame voor onszelf tussendoor ;).

Hoe start ik met gesponsorde koppelingen?

De meest toegankelijke manier is door een account aan te maken bij Google Ads. De meeste internetgebruikers maken gebruik van de zoekmachines Google wanneer zij op zijn naar een product of dienst. Andere grote zoekmachines waar je kunt adverteren zijn Bing! en Yahoo.