Hyperlink

Op ons online marketing blog vind je interessante artikelen over online marketing, of ga terug naar ons online marketing woordenboek.

Heb je nog vragen over Hyperlink, neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer weten over online marketing om je website beter vindbaar te maken? Wij adviseren en helpen je graag bij SEO zoekmachine optimalisatie en SEA zoekmachine adverteren.

SEO vrienden Online Marketing Woordenboek - Het Kenniscentrum - Hoofd afbeelding

Een hyperlink is een verwijzing van de ene pagina naar de andere (externe) pagina. Het is een linkje waar je op kunt klikken. Dit kan een interne hyperlink zijn naar een andere pagina op dezelfde website, óf een linkje naar een andere website. Dit heet een externe hyperlink.

Wat is een hyperlink?

Een hyperlink is dus een aanklikbaar gedeelte van een tekst. Wanneer hier op geklikt wordt, wordt de gebruiker naar een andere pagina op de website of naar een andere website op het internet geleid. Dankzij de HTML-code kan een woord gekoppeld worden aan één of meerdere woorden, maar ook een afbeelding of banner kan een hyperlink bevatten. Een hyperlink in een tekst is te herkennen aan de (gekleurde) onderstreepte tekst.

Waarom gebruik je een hyperlink?

Met behulp van een hyperlink, kunnen gebruikers navigeren op de website of navigeren tussen verschillende websites. Ten eerste is het dus handig, omdat het gebruikers in staat stelt om alle pagina’s op je website te bezoeken.

Maar een hyperlink heeft ook voordelen op gebied van SEO (zoekmachine optimalisatie). Interne links (links binnen een website), geven aan wáár een pagina over gaat. Stel je schrijft een blogartikel en je wil linken naar een pagina die gaat over ‘De beste SEO tips’. Zorg er dan voor dat in ieder geval de woorden ‘SEO’ en ‘tips’ klikbaar zijn.

Vaak zien we teksten met linkjes waarbij de woorden ‘klik hier’ klikbaar gemaakt zijn. Het is echter belangrijk dat de woorden welke klikbaar zijn, gerelateerd zijn aan de pagina waar naar gelinkt wordt. Ons advies is dus om niet ‘klik hier’ kikbaar te maken, maar relevante woorden te gebruiken. Lees hier onze ‘beste SEO tips‘, bijvoorbeeld.

Wanneer je interne hyperlinks op de juiste manier gebruikt, draagt dit bij aan een goede online vindbaarheid van je website. Een goede linkstructuur zorgt voor relevantie. Relevantie zorgt er voor dat zoekmachines jouw website belangrijk gaan vinden.

Hoe plaats ik een hyperlink?

Wanneer je gebruik maakt van WordPress om de website te beheren, is het maken van een link heel eenvoudig. Selecteer de tekst welke je klikbaar wilt maken en klik vervolgens boven bij de tools op het ‘kettinkje’. Dit symbool laat de tekst zien ‘Link invoegen/bewerken’. Hier kun je de pagina invoeren waar je naar wilt linken.

Extra tip. Link je naar een andere website? Kies er dan voor om de link in een ander tabblad te openen, zodat mensen niet definitief jouw website verlaten. Op deze manier blijft ook je eigen website openstaan, waardoor deze niet vergeten wordt door de gebruiker.